Pogosta vprašanja:

Največja prednost toplotnih črpalk so nižji mesečni stroški - v Sloveniji traja kurilna sezona približno šest do sedem mesecev, dolga kurilna doba in nizke zunanje temperature pa lahko prinesejo visoke stroške ogrevanja. Za ogrevanje s klasičnimi energenti, kot so plin, drva in kurilno olje moramo globoko seči v žep, stroški energentov pa iz leta v leto vztrajno naraščajo.

Druga glavna prednost je preprostost uporabe – samo pritisneš na gumb in dela, brez čiščenja, nalaganja peletov, dobave olja ali drv, ...

Toplotna črpalka je trenutno okolju najbolj prijazen vir ogrevanja, saj za razliko od fosilnih goriv ogrevalne toplotne črpalke ne onesnažujejo okolja, poleg tega pa porabijo občutno manj energije kot ostali ogrevalni sistemi, saj je izkoristek toplotne črpalke v primerjavi z porabljeno energijo 1:4 ali 1:5.

Za svoje delovanje toplotna črpalka izkorišča toploto okoliškega zraka. Ta naprava sicer obratuje s pomočjo električne energije, vendar za razliko od električnih grelcev dobi glavnino energije iz svoje okolice. Učinkovitost toplotne črpalke se meri z oznako COP – višja je, boljši je izkoristek.

Nepovratna finančna spodbuda Eko sklada je namenjena fizičnim osebam v eno- ali večstanovanjskih stavbah. Višina subvencije je odvisna od izvedenega ukrepa in bistveno skrajša odplačilno dobo investicije. Toplotne črpalke izpolnjujejo vse pogoje za pridobitev subvencije.

Subvencija pri novogradnji: 1000 €.

Subvencija pri odstranitvi kurilne naprave: 2500 €.

Ob predpostavki, da boste ogrevali prostore na enako temperaturo, bi vaš prihranek moral znašati približno 60% v primerjavi z ogrevanjem na plin, kurilno olje ali pelete, in približno 20% v primerjavi z drvmi. Ta ocena je približna, saj se cene energentov stalno spreminjajo.